SE OG GØRE PÅ FANØ

Fanø for naturelskere

Beliggenheden midt i et UNESCO-område gør Fanø til et eldorado for naturelskere. Den brede sandstrand mod vest og Vadehavet mod øst – du finder ikke noget tilsvarende andre steder i Danmark.  

Vadehavet er et af Europas vigtigste spisesteder for vadefugle og for de millioner af trækfugle, der passerer hvert forår og efterår. Fanø er hjemsted for en stor bestand af sæler: Op mod 1000 sæler svømmer rundt i farvandet ved øen. Hvis du tager med på en af de guidede ture, som varer et par timer, er der næsten garanti for, at du får dem at se. Du kan også møde råvildt i skoven, på markerne og sågar inde i byerne. Først og fremmest rådyr og dådyr, men inde i skoven også krondyr.

Du kan samle rav på stranden efter østenvind, og i måneder med ”R” kan du samle østers.

Fanø er ideel til gode traveture, men du kan også tage cyklen. Sandet på stranden er hårdt, så du kan både cykel og køre bil på stranden – men pas på tidevandet!

 

Aktiv ferie på stranden

Den brede sandstrand langs med Fanøs vestkyst er som skabt til udfoldelser som strandsejlads og surfing. Kite-buggy-aktiviteter og strandsejlads er de mest populære sportsgrene, og samtidig er den lille ø perfekt til små og store badenymfer, ravsamlere og drageflyvere. Børnene er vilde med den spændende skovlegeplads, som ligger i en lille skov lige bag ved klitterne, for her kan de møde Robin Hood, trolde og andre fantasivæsener.

 

De gamle søfartsbyer

Nordby og Sønderho er præget af øens maritime fortid. Den store handelsflåde bragte velstand til øen, og i det 18. og 19. århundrede blev der opført mange smukke huse. De gamle bymiljøer er velbevarede, og mange af de store kaptajnsvillaer er inspireret af huse, som sømændene så på deres rejser.

Et besøg i Sønderho er et “must”, når man besøger Fanø. Byen vandt i 2011 prisen som Danmarks smukkeste landsby, og det er bestemt ikke uden grund. Så sæt bilen på parkeringspladsen ved kirken og brug et par timer på en byvandring i de små, krogede gader med de fine, gamle huse – det er som at gå tur i historien. Besøg Fanø Kunstmuseum, Hannes hus, Sønderho Mølle og Sønderho Kirke.

 

Glad for mad og godt øl?

Hvis ikke du selv vil ud at samle østers (eventuelt på en af de guidede ture, hvor du også lærer at tilberede delikatessen), kan du med sindsro booke et bord på Sønderho Kro og glæde dig til at smage lokale råvarer. På mikrobryggeriet Fanø Bryghus kan du nyde en lang række specialøl – blandt andet med smag af østers og chokolade.  

 

Lyset og roen tiltrækker kunstnere

Fanøs maritime fortid har givet øen sin egen tradition med folkemusik og folkedans. Der bliver stadig spillet og danset på Fanø, og både unge og gamle holder liv i traditionerne med at bære de smukke, traditionelle dragter.

Men Fanø er selvfølgelig også et moderne samfund, og kulturen har udviklet sig. Mange kunstnere og kunsthåndværkere har bosat sig på øen – besøg fx Uldsnedkeren eller Exners Kunsthandel i Sønderho. 

 

Se de kommende begivenheder på Fanø

FÅ NYHEDSBREVE

+45 40 30 10 99